La psicoteràpia que fem a Matriusques. Preguntes Freqüents

psicoteràpia preguntes freqüents

 

 

PREGUNTES FREQÜENTS:

Hem obert aquest post per a respondre les preguntes freqüents que rebem normalment sobre la psicoteràpia que fem a Matriusques. Tal com la definim a la nostra pàgina, treballem en format individual, de parelles i familiar.

A què us referiu quan dieu que feu psicoteràpia?

La psicoteràpia és un procés en el que un terapeuta qualificat (en el nostre cas, totes som llicenciades en psicologia i tenim formacions especialitzades en psicoteràpia) ajuda a una altra persona a resoldre els seus problemes personals o professionals mitjançant tècniques psicològiques que faciliten la presa de consciència i l’adquisició de responsabilitat per a aconseguir els propòsits, o asumir els canvis.

La psicoteràpia es converteix en un procés en que un terapeuta acompanya a una altra persona per a que estigui millor amb si mateixa a través de les vicisituds de la vida i a llarg plaç, suposa que la persona millora l’autoestima, l’autonomia i l’autenticitat (la capacitat de ser ella mateixa).

LA PSICOTERÀPIA A MATRIUSQUES:

Com és la psicoteràpia de Matriusques?

El model terapèutic de Matriusques és la psicoteràpia Integrativa Relacional: oferim un espai de relació segur per a que la persona pugui explorar de manera totalment lliure la seva experiència interna, en totes les seves dimensions.

En les sessions, donem indicacions molt precises per a generar aquest espai de seguretat, que facilita que la persona s’adoni del propi funcionament psicològic. Se n’adoni, l’entengui i l’accepti. I per tant, doni pas a la transformació, si cal.

La nostra tasca és la de crear una relació que resulti terapèutica, és a dir, que la relació que establim entre pacient i terapeuta sigui lliure de judicis i estigui basada en el respecte profund i l’acceptació plena. Això és traduirà en una relació intrapersonal (amb una mateixa) de la mateixa qualitat. I finalment o simultàniament, aquesta qualitat es traslladarà a la resta de relacions.

Totes compartim aquesta perspectiva,  i també ens hem format en altres models que completen o matisen la nostra manera de treballar: sistèmica, transpersonal, humanista, integral, psicoanalítica, cognitivo-conductual, etc. i tenim un ventall de recursos molt variat: visualitzacions, meditacions, treball expressiu, treball psico-corporal, focusing, tècniques gestàltiques, constel·lacions familiars, tècniques cognitivo-conductuals, pnl, etc…

 

I què vol dir Neuroprocessament del Trauma?

Significa que la terapeuta convida a llegir el cos, observant les sensacions, gestos, microexpressions des de l’actitud del mindfulness. Observem tot el que apareix amb cura, paciència, amor i acceptació, evitant la intervenció de la ment racional i facilitant que el propi cos desplegui les emocions que van quedar guardades i no van poder ser expressades.

Finalment, li donem un nou significat a l’experiència traumàtica que facilita una reorganització neuronal de l’experiència.

Utilitzem les tècniques de nova generació, com l’EMDR, el brainspotting o el tapping, entre d’altres, integrades en la relació terapèutica professional.

 

PSICOTERÀPIA PER A MARES I PARES:

Per què és una teràpia especialment indicada per a les mares i els pares?

La psicoteràpia és molt positiva per a qualsevol persona, però a Matriusques li oferim un lloc especial a les mares i als pares perquè suposa una crisi vital que es pot convertir en un creixement o en un estancament. Quan som conscients de que els fills ens fan de mirall, ens adonem que allò que veiem en ells és el reflexe del que ens passa a nosaltres, els adults. Això ho podem aprofitar per a assumir la nostra part i treballar el que ens pertoqui i així ells començaran a reflexar a un pare o una mare que creix personalment.

A més a més, quan som mares de fills petits (0-2), és una oportunitat perfecta per a resoldre traumes infantils que s’han quedat atrapats en la zona “pre-verbal”, és a dir, en records que no podem explicar en paraules, que formen sensacions “que hi han sigut sempre”.

Les mares som capaces d’empatitzar amb els nostres fills a través dels nostres propis records, i per això, quan són molt petits, s’activen els records de quan nosaltres érem molt petites, és a dir, de quan encara ni parlàvem ni enteníem les paraules. Només enteníem tons de veu i tonicitats musculars dels nostres cuidadors.

Explorar aquests records en un ambient protegit, segur, lliure de judici envers el que vam viure, ens pot ajudar a prendre consciència de com aquests records s’expressen en el present a través de conflictes amb la família d’origen, la política, la parella, l’entorn professional, etc… i ser-ne consciènt és el primer pas per a començar a transformar-los.

Aquí els mirarem sempre com a oportunitats de creixement, per a que cada vegada siguem més capaços d’assumir la cara amable i també la dura de la vida.

 

FEU-NOS MÉS PREGUNTES:

Aquest és un post que està en constant construcció i revisió. Estarem molt agraïdes si afegiu preguntes o reflexions que tingueu sobre el que fem, els seus beneficis, aplicacions o qualsevol altre qüestió relacionada. Deixeu-nos-les als comentaris. Gràcies!

Autora: Cristina Salvia, psicòloga, psicoterapeuta i professora de ioga. Fundadora i directora de Matriusques.

0 comentaris

Deixa un Comentari

Volen unir-se a la discussió?
Sigues lliure de contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *