Amor tòxic

– L’amor tòxic és aquell que et mina i et fa mal, l’amor de debò és aquell que et nodreix i et fa créixer-

L’IDIL·LI DEL PRINCIPI QUE ES TORNA EN PATIMENT

La Marta és una dona guapa i intel·ligent i sembla que la vida li va bé en totes les àrees excepte una: no aconsegueix ser feliç en les relacions de parella, sempre ho passa malament.

Un dia la Marta coneix en Lluís, un home interessant i atractiu del qual ràpidament s’enamora. En poc temps, en Lluís passa a ser el centre de la seva vida. Se sent afortunada i espera, per fi, haver trobat el que tant desitja: l’amor de la seva vida.

Al principi tot va sobre rodes i se sent la més feliç del món però al cap de poc, com tantes vegades li ha passat amb anteriors relacions, la Marta comença a patir. No entén per què, però sent angoixa i inseguretat, que només se li passen quan veu o parla amb en Lluís. Ella el voldria veure a tota hora, i si per ella fos, ja viurien junts. Però en Lluís no té pressa, ell està molt bé així i no té cap intenció de córrer.

La Marta fa el que pot per relaxar-se però l’ansietat la corroeix per dintre. Li costa de pair que encara no visquin junts i necessita saber d’ell en tot moment. No pot evitar trucar-lo per quedar, enviar-li un missatge, comprovar si ell ha llegit el whatsapp, o rellegir una i una altra vegada la conversa que van tenir fa dos dies pel mòbil. Ell li diu que se sent agobiat i que necessita espai, i això fa molt de mal a la Marta perquè ho viu com un rebuig i se sent amenaçada per una possible futura ruptura, i això li aterroritza.

Té molta por que en Lluís se’n cansi, la rebutgi o la deixi. No vol arruïnar la relació i està decidida a fer tot el que calgui per aconseguir que funcioni i per això intenta dissimular com pot el seu gran patiment, fent tot allò que pensa que pot agradar a en Lluís, inclús coses que a ella no li vénen de gust.

La Marta es queda embarassada i acaben vivint junts.

EL PATIMENT ES FA INSOSTENIBLE

Ara fa 3 anys que viuen junts i les coses no són com ella esperava. Després de ser mare el seu cos ha canviat i en Lluís li diu que hauria de posar-se a dieta i tonificar més el seu cos i quan arriba a casa ell només vol veure series a l’ordinador.  La Marta s’arregla i es posa maca, fa propostes de plans interessants, li fa sorpreses i regals, però per més esforços que fa, l’angoixa continua present.

Ella sent que en Lluís ja no la troba atractiva i que per això s’enganxa a la pantalla. No se sent ni desitjada, ni estimada, ni atesa. Es culpabilitza, no sap què fer i continua patint. 

Quan en Lluís no li presta l’atenció que ella s’espera, s’imagina que està pensant en deixar-la, i de fet ella té la impressió que s’està cansant d’ella perquè ja no li fa el mateix cas que al principi, no sembla tenir massa interès, i a més de vegades en Lluís no li parla bé, està irritable i li diu que és una pesada. La Marta plora i no sap què més fer. Se sent sola i espantada. S’adona que necessita l’aprovació constant de la seva parella, i tot i que reconeix que de vegades pot ser molt demandant, no ho pot evitar.

I TOTA LA VIDA GIRA AL VOLTANT DEL PATIMENT

L’ansietat no deixa d’acompanyar-la en tot aquest temps. Ho passa tan malament que a vegades recorre a ansiolítics per suportar el seu intens malestar emocional.  

A més, comença a tenir insomni i a estar absent a la feina i amb la nena. Sempre desitja que en Lluís s’apropi per sentir-se desitjada i estimada, però quan ho fa, vol que acabi perquè no aconsegueix estar relaxada. Dubta de tot i especialment de si mateixa. És conscient que la seva autoestima està molt minvada i a més se sent culpable de no estar prou present per la nena. Les altres àrees de la seva vida també es troben afectades, les amigues, les seves aficions, la seva carrera…i és que la seva relació de parella ocupa massa espai en el seu cap i el seu cor i ha deixat la resta de banda.

Es compara amb altres dones més maques, més segures i més seductores i desitjaria ser com elles i se sent petita. També es fixa amb altres relacions que veu felices i contentes i se sent deprimida. El que la pertorba encara més és que, si és honesta amb ella mateixa, ja no sap ni si estima en Lluís però alhora anhela poder tenir-hi una relació d’amor entregat i etern. No entén res, està feta un embolic i ja no sap què més fer.

La Marta se sent deprimida, perduda i esgotada.

FINS QUE ARRIBA EL MOMENT DE DIR: PROU!!!!

Un bon dia la Marta es va creuar amb una bona amiga, en preguntar-li com estava, es va enfonsar i li va comentar que feia una temporada que se sentia molt malament i descentrada. La seva amiga li va recomanar fer teràpia i es va atrevir a fer el pas.

Ara està vivint un procés important de creixement i empoderament, acompanyada d’algú que l’ajuda. Ha pogut obrir els ulls per adonar-se que pateix de dependència emocional i que el que està vivint és el que s’anomena una relació d’amor tòxic.

Gràcies a la teràpia, està revisant la seva història emocional i sanant les ferides antigues i profundes que han fet d’ella una persona depenent. Ara entén els patrons de comportament que la fan patir, empetitir-se i pidolar l’amor dels altres.

Està aconseguint recuperar el seu centre, la seva força i seguretat i construir altres formes de relacionar-se, més sanes i madures. La Marta està fent un procés de desenvolupament personal important, es coneix molt millor i és capaç de reconèixer i celebrar les seves fortaleses alhora que abraçar les seves febleses. Ara és capaç de sentir quines són les seves emocions i necessitats i expressar-les d’una manera clara i respectuosa. També és capaç de posar límits d’una manera assertiva. Surt un cop al mes amb les amigues, fa classes de dansa un cop a la setmana i es maquilla quan li ve de gust a ella i no per agradar als altres. Ha recuperat l’alegria i seguretat i això la fa sentir forta.

Amb en Lluís ha tingut algunes converses importants i li ha explicat de manera serena i clara què vol i què necessita dins de la seva relació de parella. Ell va quedar sorprès però sembla que està reaccionant positivament. Ella està esperançada amb el canvi, però sobretot ja no té por. Ja no té por perquè la seva vida no queda supeditada al Lluís, ha recuperat el poder i sap posar els límits a allò que no vol perquè ja no té por d’estar sola. Sap que si les coses amb la seva parella no funcionen, el món no s’acaba, i prendrà la decisió que calgui amb valentia, perquè ara sap que dins seu té la fortalesa per caminar la seva vida, i que pot estimar i ser estimada sense patiment. S’ha recuperat a si mateixa i per fi pot ser feliç.

REFLEXIONS

Sents que tu també estimes i pateixes massa?

Penses que potser has estat o estàs en relacions tòxiques?

Et sents frustrada per la teva història de relacions insatisfactòries i no saps com sortir-te’n?

El que viu la Marta en aquesta història et ressona i t’agradaria estar acompanyada en tot allò que sents?

A Matriusques estem especialitzades en acompanyar processos vitals i d’empoderament femení, entre ells, tot allò que es remou dins les relacions, en especial en les relacions de parella.

Acompanyem a les dones que acudeixen a nosaltres per a que puguin reconduir les seves relacions de parella cap allò que desitgen realment.

Si vols que t’acompanyem en el teu procés, demana’ns una entrevista gratuïta i valorarem conjuntament l’acompanyament que s’adapta millor a les teves necessitats.

Autora: Maria del Mont Llosas, psicòloga, psicoterapeuta integrativa de base humanista, especialitzada en ansietat, relacions i dependència emocional.