, ,

Matriusques recomana: Les amigues de l’Àgata

Matriusques recomana Les amigues de l'Àgata

MATRIUSQUES RECOMANA

A la nostra secció de recomanacions des de Matriusques, us portem  “Les amigues de l’Àgata”, una pel·lícula sobre dones que ens ha agradat molt. Podeu saber-ne més a: http://www.lesamiguesdelagata.com/

La pel·lícula explica la història de 4 amigues del col·legi que van arribant a la vintena, moment en que la protagionista, l’Àgata, comença a experimentar una crisi d’amistats. Totes ens podem veure reflexades en aquesta experiència.

Parlarem amb la Carla Linares, una jove actriu que coneixem personalment, que a la pel·lícula fa el paper de la Mar i que representa una veu femenina, contundent i entusiasta que té molt a dir i que des de Matriusques volem amplificar perquè creiem que us agradarà a les dones, mares i famílies que ens seguiu.

 

ENTREVISTA A CARLA LINARES

Matriusques recomana Les amigues de l'Àgata

Què t’agrada més d’aquesta història de dones?
Els amics amb els que compartim la vida ens donen informació de nosaltres, ens veiem reflexats en ells i aprenem d’aquest feedback. Crec que el punt fort és aquest: que constantment hi haurà asincronies en els grups de gent amb els que comparteixes feina, aficions, temps… tots canviem a l’hora, i en diferents direccions. Anar trobant els companys de viatge de cada etapa és fer-te responsable de tu mateixa i de les teves necessitats, és escoltar-te i és creixement. Aquesta pel·lícula narra justament un primer cop en la vida d’una noia. I els primers cops sempre són especials.
A part, la idea d’un equip on les figures principals fossin dones i tan joves, m’atreia molt.

Com ha sigut per la Carla fer el paper de Mar?
La Mar és molt continguda, el seu to de veu mai sobresurt. Quan improvitzàvem, per exemple, jo havia de ser més prudent. L’escena que estem en unes escales la vam dilatar molt en rodar-la, i jo, tota l’estona (desde la Carla) volia fer brometes i em deien: frena, frena! jaja.
Però en general va ser un gust tot. Vam fer molts assajos abans de rodar, i un cop al rodatge hi havia molta llibertat a l’hora d’interpretar i això facilitava molt les coses. Aprens moltíssim de tu mateix i de la humanitat quan actues, és molt bonic. Tots volem el mateix, amor, i el busquem de maneres diferents.

Matriusques recomana Les amigues de l'Àgata

T’ha fet reflexionar sobre les teves crisis d’amistats?
L’Elena (Àgata) i jo, compartíem que ja havíem tingut aquesta crisi quan érem més adolescents, a l’institut. Les altres dues actrius, en canvi, va ser quan rodàvem la peli que els va començar a passar, es veien fent d’Àgata en els seus grups de tota la vida.
Com comentava abans, crec que aquestes crisis les experimentarem en altres moments, no només quan ets jove. Jo no era la mateixa aquest matí quan m’he llevat, que ara mateix. Tot canvia i trobo absurd tractar de mantenir el mateix només perquè és el que coneixem.

 

Dins del cicle femení, podem identificar almenys 4 arquetips: donzella, mare, bruixa i dona sàvia. Les 4 protagonistes de la pel·lícula representeu l’arquetip de la “Donzella”, corresponent a l’adolescència i primera joventut. I dins d’aquest arquetip, la “Mar” representa el de la “verge”. Com viu la Mar aquest moment del seu cicle vital?
La Mar no ha tingut experiències ni sexuals ni romàntiques amb cap noi i això se suma a la seva inseguretat, però sap que té un grup d’amigues que poden, ni que sigui amb el seu exemple, donar-li eines per expressar les seves pors i resoldre els seus dubtes. Quan feia aquest paper, em vaig inspirar en una amiga que havia conegut feia poc que no va perdre la virginitat fins als 20 anys i sé que pensava que potser tenia alguna cosa que estava malament o que ella no era suficient. I això exacerbava la seva falta de confiança.
És curiós, vivim en un món hipersexualitzat en el que molta gent pot arribar a replantejar-se la seva identitat personal només per anar a un altre ritme. Tots anem a ritmes diferents, però sembla que hi ha una sèrie de coses que van marcades per unes edats i que si et desfases alguna cosa en tu no funcioni.


A la pel·lícula veiem que el personatge de l’Ari viu la sexualitat de forma molt diferent a la 
Mar. Com creus que heu viscut i viviu les “donzelles” de la teva generació el tema de la virginitat i de la sexualitat femenina? Què ha canviat i què no ha canviat encara?
Matriusques recomana Les amigues de l'ÀgataÉs molt interessant i molt complex de respondre breument. Està clar que la tecnologia i tot el que comporta ha facilitat molt les coses. Ens hem donat un permís per expressar i viure coses que abans eren tabú. Personalment, em sento privilegiada d’haver nascut on he nascut i a la cultura que m’ha envoltat perquè han facilitat que m’expressés amb força llibertat, però m’entristeix pensar que no puc extrapol·lar la meva experiència a tota la població jove del món. Jo poso el meu granet de sorra perquè puguem expressar-nos cada cop amb menys judicis i fent això ja em sento activista mentrestant hi ha gent que néix a un país on les creençes estan tan arrelades en la societat que han de lluitar molt i arriscar inclús la seva vida per geneerar una petita esquerda a l’status quo. Això m’emociona. Tornant a aquí Barcelona, hi ha molta feina a fer. Tots dormim, menjem i tenim sexe però si parles publicament d’aquest últim se’t mira com si vinguéssis d’un altre planeta. No està normalitzat encara que fem veure que sí, i si ets dona, encara ara et jutjaran més quan t’expressis lliurement. Per això el canvi és de tots, d’opinar amb el teu punt de vista quan la gent es dediqui a repetir coses que reforcen l’estigma.
Crec fermament en la cultura com a mitjà potentíssim per facilitar aquest canvi, apropar realitats, canviar els referents col·lectius, donar veu o permís a qui no el té, etc. Per això m’agrada recolzar tots aquests projectes que ajuden a canviar el pes de la balança.
Hi ha una sèrie inspirada en un llibre que es diu “I love Dick” que he vist fa poc i m’ha agradat molt perquè justament trenca amb alguns dels estereotips relacionats amb el tema.
També, amb un grup d’amigues estem creant un col·lectiu on aviat a través de l’art expressarem el que surt a les reunions que fem. Gent potentíssima! Proximamente…

 

Sabem que estàs en un moment molt creatiu i que estàs pensant en un nou projecte per a visibilitzar i naturalitzar la sexualitat femenina. Ens pots avançar per a Matriusques alguna primícia sobre els teus pròxims projectes?
Sóc sòcia de CIMA, l’associació de dones cineastes, i fa poc van impulsar un pla per a apropar la indústria audiovisual a dones que volen dirigir els seus propis projectes. He escrit un curtmetratge que és diu Daucus Carota, que parla de la masturbació femenina en dones d’avançada edat per intentar donar visibilitat a una realitat de la que sembla que fa vergonya parlar, acceptar. La meva idea es explicar aquesta història reivindicant-ne el silenci i la natura com quelcom que ens apropa a nosaltres mateixos i la societat ens fa defugir. En un moment on l’aborriment és contraeconòmic i ens saturem d’estímuls i d’informació, fa que “mirar com plou”, per exemple, sigui una experiència emocionant.
Aquí està el link on expliquen bé aquesta convocatòria de CIMA per si us interessa: http://bit.ly/2AUYOZ2

 Matriusques recomana Les amigues de l'Àgata

Entrevista realitzada per Cristina Martínez-Quintanilla a Carla Linares.

A Matriusques, programem activitats relacionades amb la feminitat, amb els cicles, i acompanyem processos de crisis i transformació a través de la psicoteràpia integrativa.

Ens ajuden a créixer i a millorar els vostres comentaris i preguntes que podeu fer aquí a sota.

0 comentaris

Deixa un Comentari

Volen unir-se a la discussió?
Sigues lliure de contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *