, , ,

Les dones que hi ha dins nostre

dones dins nostre neus tamayo

Inaugurem nova categoria dins del blog amb les entrevistes de “Les dones que hi ha dins nostre”. Neus Tamayo és Llicenciada en Dret, exerceix a la DGAIA, és Màster en Drets Humans, Màster en Ciències Jurídiques i també és Professora de Ioga Iyengar i una investigadora de la feminitat i l’espiritualitat que toca molt de peus a terra. Ens parla amb paraules senzilles que emanen de la seva llarga trajectòria de compromís amb una societat més justa.

NEUS TAMAYO

Ets una persona dedicada a investigar l’ésser humà des de diverses mirades. On estàs posant l’energia i l’atenció últimament?
Sempre m’ha atret el mateix, la recerca de la veritat que s’amaga en totes les persones per igual, i darrere del món tal com el veiem. L’estudi de la recerca que han fet moltes persones al llarg de la història, les preguntes que s’han fet sobre aquesta veritat i les conclusions a les quals han arribat. M’interessa la justícia, caminar cap a una societat on les persones que han estat silenciades, siguin escoltades, i les que no han tingut les mateixes oportunitats, les tinguin: les dones, els marginats, els que són diferents i els que no encaixen. M’interessen els drets humans, l’espiritualitat i la transformació social.

Quins són els valors que creus que caldria implementar en la nostra societat?
Seria important tornar a l’essència, al silenci. Estem enmig d’un bombardeig constant d’estímuls que ens creen necessitats i desitjos que no són nostres. Ens fan veure els éssers humans amb distància, gairebé com si fossin objectes. El deu totpoderós són “els diners” i tot el consum ens fa girar sobre una roda que ens genera cada vegada més insatisfacció. Ens costa trobar autenticitat perquè nosaltres estem lluny de la nostra. Sense una mirada neta, no podem apreciar les persones que ens envolten i no ens creiem que tots som iguals i que l’altre també forma part de mi.

Creus que s’està fent a les institucions?
Cada vegada hi ha més consciència de la necessitat d’incorporar eines que ens ajudin a connectar amb l’autenticitat, però anem molt a poc a poc. Sovint, les eines que s’incorporen prenen la forma d’un producte més de màrqueting i no com allò que ja tenim. Ningú ens pot donar el que ja ens pertany, i encara menys pagant amb diners. Els drets humans i la justícia preocupa a les institucions, i des d’alguns sectors hi ha una voluntat real per tal que siguin incorporats però… com podem aconseguir una igualtat real quan el repartiment de la riquesa és tan desigual? I com es pot pretendre anar cap a una societat més justa sense dur a terme un canvi del sistema econòmic?
Es necessiten les ments més brillants per pensar i dissenyar un model econòmic i social just i viable, que ens permeti avançar d’una vegada i sortir del model actual.

Com es pot fer això en el terreny personal? Com es fa dins de casa? Amb la parella, amb la família?
És un repte: fer callar la xerrameca mental que no és nostre i abraçar el present. Diria que el més valuós és estar sencer, net d’altres pensaments, davant de l’altre i llavors és igual el que diguis i facis.

Vols afegir alguna altra cosa a les nostres seguidores?
Que darrerament he descobert dones meravelloses dels segles XVI i XVII, de les que ningú me n’havia parlat mai, que van arribar al moll de l’os pel que fa a la posició de les dones en el món i amb l’esperit. Que les dones són el futur i que “la revolució serà dona o no serà”.

dones dins nostre

Entrevista realitzada per Cristina Salvia a Neus Tamayo.

A Matriusques, programem activitats relacionades amb la feminitat, i el silenci intern i acompanyem processos de crisis i transformació a través de la psicoteràpia integrativa.

Ens ajuden a créixer i a millorar els vostres comentaris i preguntes que podeu fer aquí a sota.

0 comentaris

Deixa un Comentari

Volen unir-se a la discussió?
Sigues lliure de contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *